Καλώς ορίσατε στον ιστότοπο για τον αυτισμό.

Αυτό το ιστολόγιο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περιγραφές και σχόλια σχετικά με νέες προσεγγίσεις ως προς την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό καθώς και με βιοχημικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι τα βοηθούν και τα βελτιώνουν.

Γονείς που έχουν παιδί με αυτισμό μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες αλλά και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους.

Τα σχόλιά σας και η συνεισφορά σας θα
βοηθήσουν τα παιδιά μας.

Είναι εξίσου βασικό, πέρα από ιδέες και απόψεις, να κατατίθενται και χρηστικές οδηγίες και συμβουλές από γονείς. Π.χ. εάν κάποιος πηγαίνει το παιδί του σε ένα καλό κέντρο θεραπευτικό είναι καλό να μοιραστεί την εμπειρία του αυτή με όλους, ώστε να προστρέξουν εκεί και άλλοι, εάν κάποιος γονιός πηγαίνει το παιδί του σε καλό σχολείο ας αναφέρει την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, γιατί ίσως φανεί χρήσιμη η πληροφορία αυτή σε άλλο γονιό που ψάχνει στην ίδια περιοχή σχολείο για το παιδί του, εάν κάποιος άλλος γνωρίζει νόμους και εγκυκλίους ας τους κοινοποιήσει σε όλους (θέματα που μπορεί να αφορούν τα εμβόλια και τις εγγραφές των παιδιών στο σχολείο, δικαιώματα άδειας από τη δουλειά...) κ.α.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Δίαιτες και αυτισμός

Μια από τις πρώτες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον αυτισμό αφορούν την δίαιτα του παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα (για να μην πούμε όλα τα παιδιά) έχουν κάποιο διαπιστωμένο πρόβλημα με το έντερο (διάρροια ή δυσκοιλιότητα). Πόσοι από μας δεν έχουμε αντιμετωπίσει τον χλευασμό των γιατρών (γνωστών, αναγνωρισμένων γαστρεντερολόγων του Νοσ. Παίδων ή άλλων ιδρυμάτων οι οποίοι έπειτα από διάφορες προσπάθειες (με μεγάλες δόσεις επικίνδυνων φαρμάκων) έριξαν το βάρος τελικά σ'εμάς. Ως γνωστόν, για όλα ευθύνονται οι γονείς... Όλοι οι γιατροί έχουν διαβάσει λίγο Froyd και έχουν την διάγνωση εύκολη στα χείλη ... διάγνωση πρόχειρη και επιπόλαιη. Χρειάστηκε δρόμος πολύς, προσωπική προσπάθεια, μόχθος για την ανεύρηση πληροφοριών για να μπορέσουμε τελικά να βοηθήσουμε το παιδί, που βασανιζόταν αβοήθητο, κάτω από το αλαζονικό βλέμμα των μικρό ή μεγαλο-γιατρών. Ευτυχώς που υπάρχει το internet... στο οποίο μου έλεγαν να μην ψάχνω γιατί "δεν μπορώ να αξιολογήσω την πληροφορία που μου δίνει". Μας περνούν εντελώς για ηλίθιους...

Αλλα ας γυρίσουμε στα σοβαρά, παρ'όλο που δεν διαπιστώνονται πάντα αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές, έρευνες έχουν αποδείξει (βλ. Dr Shattok) αλλά και η απλή εμπειρία γονέων και παιδιών ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και καζείνης είναι απαραίτητη βάση για να ξεκινήσει η ίαση των παιδιών στο αυτιστικό φάσμα. Οί δίαιτα δεν θεραπεύει! αυτό είναι βέβαιο. Βοηθάει όμως να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να λειτουργήσουν άλλες θεραπείες στις οποίες θα αναφερθούμε (Μεθυλιωμένη Β12, υπερβαρικό οξυγόνο, neurofeedback κλπ.).

Πολλοί θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατό να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς γάλα, χωρίς ψωμί... κι όμως, η δική μας εμπειρία έδειξε το αντίθετο. Ένα εντελώς ανόρεχτο παιδί (που σταμάτησε να τρώει εντελώς κάποια στιγμή) εμπλούτισε την δίαιτά του κόβοντας τα τρόφιμα που περιείχαν γαλακτοκομικά (καζεϊνη) ή σιτηρά (γλουτένη). Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε ορισμένες συνταγές οι οποίες μπορεί να σας διευκολύνουν στη μετάβαση στη νέα διατρόφή του παιδιού σας. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι αυτή η αποφαση πρέπει να είναι δυνατή χωρίς πισωγυρίσματα. Κάθε φορά που δεν τηρείτε τους όρους της δίαιτας μειώνεται την πιθανότητα το παιδί σας να δρέψει τα μακροπρόθεσμα οφέλη που αυτή θα σας δώσει.

Μα μην περιμένετε θαύματα. Τίποτα δεν είναι άμεσα ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Πιθανά στην αρχή να δείτε κάποια βελτίωση ... στην βλεμματικη επαφή, στην απόκριση, στην επικοινωνία. Αυτό όμως που είναι ουσιαστικό είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Η εντερική λειτουργία του παιδιού θα βελτιωθεί και οι νέες θεραπείες όταν τις εισάγεται θα βρουν ένα πιο γόνιμο έδαφος και θα είναι πιο αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου