Καλώς ορίσατε στον ιστότοπο για τον αυτισμό.

Αυτό το ιστολόγιο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περιγραφές και σχόλια σχετικά με νέες προσεγγίσεις ως προς την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό καθώς και με βιοχημικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι τα βοηθούν και τα βελτιώνουν.

Γονείς που έχουν παιδί με αυτισμό μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες αλλά και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους.

Τα σχόλιά σας και η συνεισφορά σας θα
βοηθήσουν τα παιδιά μας.

Είναι εξίσου βασικό, πέρα από ιδέες και απόψεις, να κατατίθενται και χρηστικές οδηγίες και συμβουλές από γονείς. Π.χ. εάν κάποιος πηγαίνει το παιδί του σε ένα καλό κέντρο θεραπευτικό είναι καλό να μοιραστεί την εμπειρία του αυτή με όλους, ώστε να προστρέξουν εκεί και άλλοι, εάν κάποιος γονιός πηγαίνει το παιδί του σε καλό σχολείο ας αναφέρει την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, γιατί ίσως φανεί χρήσιμη η πληροφορία αυτή σε άλλο γονιό που ψάχνει στην ίδια περιοχή σχολείο για το παιδί του, εάν κάποιος άλλος γνωρίζει νόμους και εγκυκλίους ας τους κοινοποιήσει σε όλους (θέματα που μπορεί να αφορούν τα εμβόλια και τις εγγραφές των παιδιών στο σχολείο, δικαιώματα άδειας από τη δουλειά...) κ.α.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Applied behavioral analysis (ABA)

Μια από τις βασικές θεραπείες για τον αυτισμό είναι η εφαρμογή διάφορων μεθόδων εκπαίδευσης, όπως PECS, TEACH, ABA κλπ.. Από τις παραπάνω θεραπείες, η πιο δομημένη και συνεπώς η πιο αποτελεσματική είναι σαφώς το ΑΒΑ. Το παιδί παρακολουθεί συνήθως ένα εντατικό καθημερινό πρόγραμμα. Στην αρχική φιλοσοφία του Loovas (εμπνευστή της μεθόδου) το πρόγραμμα είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Σήμερα, στην Ελλάδα εφαρμόζεται διαφοροποιημένο ως προς την διάρκεια όχι όμως και ως προς την μεθοδολογία.

Το ABA έχει κατηγορηθεί ότι είναι πιεστικό για τα παιδιά αλλά δυστυχώς χωρίς την πίεση αυτή είναι αδύνατο να περιμένει κανείς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η σωστή εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να επιδράσει πολύ θετικά στην συμπεριφορά του παιδιού αλλά και στην εξέλιξη του γνωστικού πεδίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να μας πουν επαγγελματίες του χώρου ή εξειδικευμένοι άνθρωποι στο τρόπο παρέμαβασης της συγκεκριμένης θεραπείας. Μπορείτε να μας στείλετε links ή αναλυτικά στοιχεία που θα εμπλουτίσουν την συγκεκριμένη παρουσίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου